De COVID 19 crisis heeft gevolgen voor lopende procedures ten aanzien van merkregistraties. Bij deze geven wij u een korte update.
Blog
update Brexit 31-01-2020
Het Verenigd Koninkrijk verliet de EU op 1 februari 2020. Gedurende een overgangsperiode die zal duren tot 31 december 2020 blijft het EU-recht echter van toepassing naar en in het Verenigd Koninkrijk.
10 fouten / misverstanden bij merkbescherming
1. Wel een merkregistratie, geen URL of social media account.
2. Handelsnaam niet als merk geregistreerd.
3. Merknaam is beschrijvend.
10 tips voor merkbescherming
10 TIPS: 1. Kies een uniek merk: Merken dienen om de waren of diensten van een onderneming te onderscheiden.
update Brexit
De Brexit is weer uitgesteld. Hier volgt een korte update over gevolgen van een Brexit voor een EU merkregistratie en de mogelijke scenario’s.
Stier wint van steenbok (Red Bull vs Big Horn)
Het is Red Bull gelukt om de registratie van het beeldmerk Big Horn tegen te houden. Vorig jaar had het Europese Merkenregister besloten dat er geen kans op verwarring bestaat met het logo van Red Bull.
Deugniet is geen Duivel (Filou vs Duvel)
Bierbrouwer Duvel heeft niet kunnen voorkomen dat Honsebrouck op de markt verschijnt met haar bier Filou. Duvel betoogde dat er sprake was van verwarring ten aanzien van het etiket, de kroonkurk, het flesje en de namen.
Tariefverhoging in Benelux per januari
Per 1 januari gaat het Benelux merkenregister de overheidstaksen veranderen en aanzienlijk verhogen. Dan wordt een taks gerekend per klasse in plaats van een taks voor de eerste 3 klassen.
Brexit en het EU merk
Een EU merk is geldig in 28 landen waaronder het Verenigd Koninkrijk (UK). De Brexit is onomkeerbaar en de UK zal de EU verlaten. Maar wat zijn de gevolgen zijn voor het EU merk. Voor 30 maart 2019 moet het geregeld zijn.
Doorhalingsacties in de Benelux mogelijk
Indien een partij een Benelux merk wil laten vervallen of nietig wil laten verklaren, was een gang naar de rechter noodzakelijk. Een merk laten doorhalen kan bijvoorbeeld op grond van gebrek aan onderscheidend vermogen van een merk. Ook indien een merk niet op normale wijze is gebruikt de afgelopen 5 jaar, is het vatbaar voor doorhaling door derden.