update Brexit

De Brexit is weer uitgesteld. Hier volgt een korte update over gevolgen van een Brexit voor een EU merkregistratie en de mogelijke scenario’s.

De Britse overheid heeft aangegeven dat er een soepele overgang plaatsvindt, ook in geval van een vertrek zonder “deal”. Alvast in het kort enkele concrete wijzigingen die vrijwel zeker direct na de Brexit van kracht zijn:

Omzetting EU registratie naar nationale UK registratie.
Bestaande EU merken worden omgezet in nationale UK registraties zonder dat de houder hiervoor iets moet doen of ervan op de hoogte wordt gebracht. De omgezette nationale UK registraties behouden hetzelfde nummer met een UK prefix cijfer.

Her-indiening EU merkaanvragen
Voor lopende aanvragen moet de deposant de aanvraag (tegen betaling) omzetten naar een UK nationale aanvraag. Dit moet gebeuren binnen 9 maanden na de Brexit.

Internationale Registratie – Madrid systeem
De UK blijft lid van de Internationale Registratie (IR) en na de Brexit kan via aan IR een registratie worden verkregen voor de UK.

Een EU merk is geldig in 28 landen waaronder het Verenigd Koninkrijk (UK). De Brexit is onomkeerbaar en de UK zal de EU verlaten. Voorlopig blijft het EU merk (en ook nieuwe merkaanvragen) gewoon geldig in de UK. Het is nu een kwestie van afwachten. We blijven zorgen voor registratie en handhaving van merken in de UK, al dan niet door een omzetting van een EU naar een UK registratie, en wij houden de Brexit en de deadlines in de gaten.