november 2008

LEGO verliest monopolie - iedereen mag LEGO blokjes (na)maken
G-Star lust PepsiCo RAW - RAW kleding versus RAW cola
NaamNodig? - merkcreatie nu ook bij MerkWerk
Internationale Model Registratie uitgebreid - bescherming van vormgeving
Keurmerk voor merkengemachtigden - nieuw keurmerk BMM

MerkWerk vernieuwd!

In het voorjaar is MerkWerk al verhuisd naar een mooie locatie in hartje Utrecht. Na restyling van de huisstijl is nu ook de website vernieuwd! Vele nieuwe online functionaliteiten zijn opgenomen, van een gratis onderzoek tot een 'bel-me-snel-terug' formulier en van het online verzoek tot merkregistratie tot de aanvraagmogelijkheid van brochures en offertes. Nieuwsgierig naar onze nieuwe website? Neem dan een kijkje op www.merkwerk.nl.

G-Star lust PepsiCo RAW

Het Nederlands jeansmerk G-Star daagt PepsiCo voor de rechter. Zij vindt dat Pepsi met het drankje 'Raw' inbreuk maakt op haar merk. Middels een kort geding beoogt G-Star hier een einde aan te maken.

G-Star lust PepsiCo RAW

G-Star eist dat PepsiCo in heel Europa het gebruik van Raw voor het drankje staakt, de naam en verpakking van het nieuwe drankje aanpast en tot die tijd het drankje nergens in Europa mag verkopen.
Of de eis van G-Star kans van slagen heeft, is onduidelijk. Pepsi Raw zal voor een geheel andere productklasse worden gebruikt, waardoor de kans op verwarring klein zal zijn en gebruik van het merk 'Raw' in dat geval geoorloofd. Uitspraak waarschijnlijk 1 december.

Internationale Model Registratie uitgebreid

Al lange tijd is het mogelijk om een model te registreren in meerdere landen tegelijk. Het systeem van de Internationale Model Registratie (IMR) geeft de mogelijkheid om vormgeving eenvoudig, goedkoop en effectief te beschermen in de aangesloten landen. Met de toetreding van de Europese Unie dit jaar is het belang van dit systeem toegenomen. Lees hier verder...

LEGO verliest Monopolie

LEGO verliest monopolie

LEGO had met een octrooi op de stapelfunctie van de blokjes een monopoliepositie in handen. Omdat dit octrooi inmiddels was verlopen probeerde LEGO de blokjes te beschermen door middel van merkregistraties. Het Gerecht van Eerste aanleg van de EG is, in haar uitspraak van 12 november jl., van mening dat het ontwerp van de LEGO blokjes geen bescherming geniet onder het Europese merkenrecht. Merkbescherming is namelijk niet voor vormen waarvan de wezenlijke kenmerken beantwoorden aan een technische functie. Dit heeft tot gevolg dat deze vormen, in casu de LEGO blokjes, door eenieder ongestoord kunnen worden gemaakt en derhalve is LEGO het alleenrecht op het maken van de beroemde stapelblokjes kwijt.
Lees hier de hele uitspraak

Merkwerk participeert in NaamNodig

MerkWerk participeert in NaamNodig

NaamNodig is een nieuw adviesbureau dat sterke (merk)namen cre=EBert. NaamNodig geeft naam aan producten, idee=EBn, bedrijven en diensten voor zowel profit- als nonprofit-organisaties.
MerkWerk participeert in NaamNodig en verzorgt de onderzoeken en merkregistraties. De motor achter NaamNodig wordt gevormd door de partners: Lex Donia, Eric Hanse, Ivo Haaijer en Peter van der Mark. Zij hebben elk een uitgebreide staat van dienst op het gebied van merkstrategie, merkbescherming, naam- en identiteitsontwikkeling en communicatie.
Lees verder op www.naamnodig.nl

BMM erkend merken gemachtigde

Keurmerk voor merkengemachtigden

Het beroep van merkengemachtigde is vergelijkbaar met dat van een octrooigemachtigde, accountant of advocaat. Uw merkengemachtigde gaat immers ook met vertrouwelijke informatie om en u kunt er vanuit gaan dat uw gemachtigde over voldoende kennis beschikt over het merkenrecht en de relevante rechtspraak. In tegenstelling tot de voornoemde beroepsgroepen is de Benelux merkengemachtigde geen erkend beroep. Dit geeft de mogelijkheid aan mensen die over onvoldoende kennis of ervaring beschikken om zich toch merkengemachtigde te noemen. Reeds lange tijd is dit een doorn in het oog van veel gemachtigden. Onze beroepsvereniging, de BMM, heeft daarom een keurmerk voor merkengemachtigden in het leven geroepen. Alleen gemachtigden die het beroepsexamen met succes hebben afgelegd en minimaal drie jaar ervaring hebben als volwaardig gemachtigde, mogen gebruik maken van het keurmerk. De erkende gemachtigde is herkenbaar aan het afgebeelde logo. Uiteraard is oprichter van MerkWerk, mr. Ivo Haaijer erkend gemachtigde.

MerkWerk®
Bemuurde Weerd OZ 13
Postbus 1283
3500 BG Utrecht
T 030 276 70 80
F 030 276 70 81
www.merkwerk.nl
info@merkwerk.nl
KvK 30170166

MerkWerk versterkt

Per 1 november versterkt Mieke Bollen het team van MerkWerk. Zij gaat aan de slag als merkengemachtigde in opleiding. Mieke heeft in 2005 de opleiding Communicatie afgerond en is op dit moment bezig met het afronden van haar Masterscriptie. Met de Master Informatierecht is een uitstekende basis gelegd om juridisch advies te geven omtrent vraagstukken over het intellectuele eigendomsrecht.

Klik hier om af te melden van deze nieuwsbrief