Actueelartikel

Anheuser-Busch merk ‘BUDWEISER’ terecht geweigerd in de EU. ECJ C-214/09 P

Het Europese Hof van Jusititie (ECJ) heeft uitspraak gedaan in een slepende kwestie tussen het “kleine” Tjechische Budějovický Budvar en de grote bierbrouwer Anheuser Busch, inmiddels onderdeel van bierconcern InBev.

In 1996 had Anheuser Busch het merk BUDWEISER gedeponeerd in de EU. Budějovický Budvar had hier met succes oppositie tegen ingediend. Na verschillende beroepsgangen heeft het ECJ nu bevestigt dat de oppositie volledig gegrond was; op basis van de oudere merkrechten van de Tjechische bierbrouwer in een aantal Europese landen moet de merkaanvraag van BUDWEISER van Anheuser Busch geweigerd worden.

Of dit het einde is van de strijd over de Europese rechten op het biermerk BUDWEISER valt te betwijfelen. Anheuser Busch bezit nog een groot aantal andere BUDWEISER merkregistraties in de EU en in afzonderlijke Europese landen. Het is in ieder geval niet de eerste slag die Anheuser Busch verliest van de veel kleinere Tjechische brouwer. In veel landen mag enkel BUDWEISER enkel gebruikt worden voor bier van Budějovický Budvar, daar wordt de variant BUD gebruikt als merknaam. Omgekeerd heeft Budějovický Budvar geen rechten in de VS, waar zij het merk Czechvar gebruikt voor haar bier.

Het is wel opmerkelijk dat Anheuser Busch in het verleden de keus heeft gemaakt voor BUDWEISER als merknaam voor de mondiale positionering van haar bier, wetende dat er slepende kwesties zouden ontstaan. Op voorhand moet toch duidelijk zijn geweest dat gebruik van de naam niet in alle landen mogelijk was; mogelijk een ingecalculeerd risico.

Lees hier de hele arrest.

Trefwoorden: , ,