Actueelartikel

Gevolgen van de Brexit voor een EU merk

Een EU merk is geldig in 28 landen waaronder het Verenigd Koninkrijk (UK). De Brexit is onomkeerbaar en de UK zal de EU verlaten. Maar het is nog onduidelijk wat de gevolgen zijn voor het EU merk. Voor 30 maart 2019 zullen nieuwe regelingen ingevoerd moeten worden. Voorlopig blijft het EU merk (en ook nieuwe merkaanvragen) gewoon geldig in de UK.

Als EU merkhouder moet u rekening houden met negatieve gevolgen van de Brexit:
– EU merken verliezen mogelijk bescherming in de UK.
– EU merken die alleen in het UK zijn gebruikt, zijn mogelijk kwetsbaar voor doorhaling.
– Opgelegde sancties n.a.v. van inbreukkwesties op basis van een EU merk hebben in de toekomst mogelijk geen effect meer in de UK.
– Overeenkomsten geldig voor de hele EU kunnen kwetsbaar zijn en mogelijk geen effect meer hebben in de UK.

Er zijn nu een paar denkbare scenario’s mogelijk wat betreft de geldigheid van een EU merk:
– EU merk blijft gewoon geldig in de UK (lijkt onwaarschijnlijk).
– EU merk wordt automatisch verdeeld in twee registraties, een EU registratie en een UK registratie.
– EU merk kan enkel proactief worden omgezet in een EU registratie en een UK registratie.
– EU merk zal eenvoudigweg niet langer de UK bestrijken.

Het is de verwachting dat het mogelijk zal zijn het merkrecht in de UK op de een of andere manier te handhaven. Waarschijnlijk door het omzetten van de registratie in een afzonderlijke UK registratie (met behoud van de beschermingsdatum). Hier zal waarschijnlijk om verzocht moeten worden en hier zullen dan kosten mee gemoeid zijn. EU merkhouders kunnen overwegen nu al een UK aanvraag te doen, ook bij een nieuwe EU aanvraag kan meteen een afzonderlijke UK aanvraag gedaan worden. Dat lijkt ons op dit moment voorbarig. Wel is het verstandig om bestaande Internationale Registraties voor de UK in stand te houden.

Samengevat; het is onze verwachting dat er in in het komende jaar een overgangsbepaling komt waarbij UK merkrechten gehandhaafd kunnen worden. Het kan een goede strategie zijn om nu al UK aanvragen als aanvulling op bestaande of nieuwe EU merken in te dienen. In ieder geval moeten Britse merkrechten op een Internationale Registratie in stand worden gehouden.

We zullen onze cliënten tijdig informeren over de mogelijkheden zodra dit bekend is. We kunnen zorgen voor handhaving van de registratie in de UK, al dan niet door een omzetting naar een Britse registratie.

Trefwoorden: , , , , ,