Actueelartikel

Merkregistratie in de Verenigde Staten (VS)

Ondanks dat merkenwetten van de VS en de Benelux overlap vertonen, zijn er ook duidelijke verschillen. Hieronder zetten wij er een paar op een rijtje.uspto

Gebruik als primair recht
Zo geldt voor de VS dat een merk niet perse geregistreerd hoeft te zijn. Dit in tegenstelling tot de Benelux waar een merkrecht pas ontstaat nadat het is ingeschreven in het register. Het eerste gebruik van het merk levert weliswaar een primair recht op in de VS, maar een beroep op de vele voordelen van een merkinschrijving kan dan niet worden gedaan. Zo kan er bijvoorbeeld geen gerechtelijke procedure worden gestart wanneer er sprake is van merkinbreuk en ook het tegengaan van inbreukmakende goederen bij de grens is niet mogelijk.

In de VS dient rekening te worden gehouden met oudere (niet-)geregistreerde merkennamen. Uitgebreide onderzoeken voordat u de markt betreedt zijn aldus onontbeerlijk.

2 merkenregisters
De VS kent het ‘principal’ en ‘supplemental’ register. Bijna alle merken staan ingeschreven in het ‘principal’ register. Het ‘supplemental’ register is voor merken die geen onderscheidend vermogen hebben (bijvoorbeeld beschrijvende namen). Normaliter verkrijgt een niet-onderscheidend merk in de VS na vijf jaar exclusief en langdurig gebruik wel onderscheidend vermogen waardoor alsnog een verzoek tot inschrijving in het ‘principal’ register kan worden ingediend.

Een merk dat is ingeschreven in het ‘principal’ register kan onaantastbaar worden en kan tegenover iedereen gehandhaafd worden. Tevens kan worden opgetreden tegen de import van namaakgoederen; dit kan niet op basis van een merkregistratie in het ‘supplemental’ register. Voor beide inschrijvingen geldt overigens dat het ®-teken gevoerd mag worden.

Instandhouden merkrechten
Om de merkrechten in de VS te handhaven is het verplicht om elke vijf jaar een ‘Declaration of Use’ in te dienen. Samen met deze verklaring dient bewijs van daadwerkelijk gebruik te worden ingediend; een verpakking van het product, labels, een website uitdraai, promotiemateriaal, facturen enz. Indien u een VS merkregistratie bezit, wordt u door ons geattendeerd op de termijnen hiervoor.

Vragen over merkbescherming in de VS? Neem dan gerust contact met ons op. Een van onze adviseurs informeert u graag verder.

Trefwoorden: , , , ,