Actueelartikel

Internationale Model Registratie (bescherming vormgeving)

Al lange tijd is het mogelijk om een model te registreren in meerdere landen tegelijk. Het systeem van de Internationale Model Registratie (IMR) geeft de mogelijkheid om vormgeving eenvoudig, goedkoop en effectief te beschermen in de aangesloten landen.

Het systeem is in feite een efficiënte stroomlijning van procedures. Het betreft een bundel nationale model aanvragen; na een eerste toets wordt de aanvraag doorgestuurd naar de aangewezen landen. De aanvraag wordt vervolgens beoordeeld door de nationale instantie en heeft gelding in dat land volgens haar nationale regels. Wijzigingen en vernieuwingen hoeven niet meer per land afzonderlijk geregeld te worden, maar dit kan in één keer voor de gehele IMR gelden; een behoorlijke kostenbesparing.

Met de toetreding van de Europese Unie (EU) dit jaar is het belang van dit systeem toegenomen. Nu kunnen natuurlijke en rechtspersonen die een woonplaats, vestiging, verblijfplaats hebben in of nationaliteit hebben van één van de aangesloten landen of een land van de EU, een model via dit systeem registreren. Ook de landen waarin een IMR kan worden aangevraagd is aanzienlijk uitgebreid. Ook de meeste Afrikaanse landen (OAPI) zijn toegetreden, waarvoor het bovenstaande onverkort geldt.

Voor ondernemingen in de Benelux betekent dit een uitbreiding van belangrijke landen waarin in één keer een model geregistreerd kan worden; een goede mogelijkheid om vormgeving goedkoop en efficiënt te beschermen in een groot aantal landen.

De belangrijkste kenmerken en voordelen op een rijtje:

  • Aanwijzing van o.a. de Europese Unie en OAPI landen;
  • Eén aanvraag in meerdere landen tegelijk;
  • Wijzigingen en vernieuwingen centraal geregeld;
  • Geen aanvraag nodig in één van de landen voorafgaand aan de IMR;
  • Goedkope en snelle procedure.

Wenst u de vormgeving van producten (2D en 3D) goed te beschermen dan is het systeem van de Internationale Model Registratie aan te raden. De mogelijkheden, landen en de tarieven bespreken we graag met u.

Trefwoorden: , ,