Actueelartikel

Apyral vs. Azyral

Het Benelux Bureau voor de Intellectuele Eigendom (BBIE) heeft begin maart 2009 een uitspraak gedaan in de oppositiezaak, die was aangespannen door de merkhouder van het merk APYRAL, tegen het merk AZYRAL.

Het Bureau heeft gekeken of het oudere merk, APYRAL, de vijf jaren voorafgaand aan de datum van de publicatie van het depot van het merk AZYRAL waartegen de oppositie is gericht, normaal is gebruikt. Voorts heeft het Bureau een oordeel gevormd over een eventueel gevaar voor verwarring bij het publiek en heeft het de waren vergeleken (soortgelijkheid) waarvoor het merk APYRAL is geregistreerd en waarvoor AZYRAL geregistreerd wil worden. Tot slot is er een visueel, auditief en begripsmatige vergelijking gemaakt tussen beide merken. Bovendien zijn ook de overige relevante factoren in ogenschouw genomen.

Het BBIE heeft de oppositie toegewezen. Het Bureau is van oordeel dat, gezien de soortgelijkheid van de waren en de grote visuele en auditieve overeenstemming van de totaalindrukken van de tekens APYRAL en AZYRAL, het publiek kan menen dat de waren afkomstig zijn van dezelfde of economisch verbonden ondernemingen; aldus is er sprake van gevaar voor verwarring.

Trefwoorden: , ,