Actueelartikel

GEER & GOOR rollen over de vloer met John de Mol

Mediatycoon John de Mol is boos op Gerard Joling en Gordon, zo valt vandaag te lezen in krant en op het Internet. De heren Gerard Joling en Gordon willen het succesvolle televisieformat JOLING & GORDON OVER DE VLOER vertalen naar een film. John de Mol is bedenker van dit format is not amused dat Geer en Goor buiten zijn medewerking om het programma willen gaan verzilveren middels een film. 

Klinkt logisch zou u misschien zeggen, maar heeft John de Mol eigenlijk wel recht van spreken? Tot hoe ver rijkt zijn auteursrechtbescherming van het televisieformat JOLING & GORDON OVER DE VLOER? 

Nu de film wordt gebaseerd op een vooraf uitgeschreven filmscript in plaats van geïmproviseerde sketches lijkt het er op dat er een andere invalshoek wordt genomen om de twee polderdiva’s hun grappen en grollen te laten uithalen. 

Uit jurisprudentie blijkt dat de bedenker van een televisieformule slechts sporadisch een beroep kan doen op artikel 13 van de Auteurswet (verveelvoudiging van het oorspronkelijke werk). Veelal wordt er door de producent in kwestie namelijk voldoende afgeweken van het bestaande concept waardoor er een ‘nieuw oorspronkelijk werk’ wordt gecreëerd en de bedenker vervolgens met lege handen staat. Er bestaan nu immers twee oorspronkelijke werken naast elkaar en het oordeel van de rechter luidt veelal dat zulke gevallen niet meer als een bewerking of een verveelvoudiging van het oorspronkelijke werk zijn aan te merken.  

Als we het duo mogen geloven gaat de film (totaal) anders worden dan de serie. Het lijkt er dan ook op dat John de Mol aan het kortste eind gaat trekken op basis van zijn auteursrecht. Het merkrecht op JOLING & GORDON OVER DE VLOER ligt in ieder geval wel in zijn handen. De polderdiva’s kennende krijgt dit nog een staartje. Wordt vervolgd….

Trefwoorden: , ,