Actueelartikel

Geen prettige Kerstdagen voor Chocoladefabrikant Lindt (merkrecht)

Chocoladefabrikant Lindt heeft geen prettige Kerst gehad; de beroemde chocoladebeesten werden namelijk niet als merk geaccepteerd.Lindt chocolade haas

In de periode van februari 2004 tot en met november 2005 heeft de Chocoladefabrikant Lindt & Sprüngli AG de onderstaande vier merkaanvragen ingediend ter inschrijving in het Europees merkenregister:

  • de vorm van een chocolade haas met een rood lint, in de kleuren rood, goud en bruin;
  • de vorm van een chocolade rendier met een rood lint, in de kleuren rood, goud en bruin;
  • de vorm van een klokje met een rood lint, in de kleuren rood en goud, enLindt chocolade rendier
  • de vorm van een goudkleurige chocolade muis.

Het OHIM heeft deze merkaanvragen afgewezen omdat de merken geen onderscheidend vermogen zouden hebben. Lindt & Sprüngli is tegen deze beslissingen in beroep gegaan bij het Gerecht van eerste aanleg. 

Het Gerecht benadrukt in haar uitspraak dat het onderscheidend vermogen van een merk inhoudt dat dit merk zich ertoe leent, de waar waarvoor de inschrijving is aangevraagd als afkomstig van een bepaalde onderneming te identificeren en deze waar dus van die van andere ondernemingen te onderscheiden. 

Het Gerecht is van oordeel dat de aangevraagde driedimensionale merken niet geschikt zijn voor de consument om de commerciële herkomst van de aangeduide waren te identificeren. Bovendien betreffen de vormen typische vormen waarin chocolade en chocoladewaren in bepaalde periodes van het jaar worden aangeboden. Voorts benadrukt het Gerecht, wat de verpakking van chocolade en chocoladewaren betreft, dat ook andere ondernemingen deze waren in een goudkleurige folie verpakken. Tevens wijst het Gerecht er op dat het een gangbare praktijk is om chocolade dieren of hun verpakking te versieren met strikken, rode linten en klokken. Een rood lint met klokjes heeft als louter decoratief element dan ook geen enkel onderscheidend vermogen. 

Aldus is het Gerecht van oordeel dat de chocoladevormen van een klokje, haas, rendier en muis, vergezeld van een rood lint, geen onderscheidend vermogen hebben en derhalve niet dienen te worden ingeschreven als gemeenschapsmerk (EU).

Trefwoorden: , ,