Actueelartikel

Pas op met gebruik van vlag, wapen of embleem

Wist u dat er ook regels verbonden zijn aan merken waarin een vlag, wapen of embleem is verwerkt? In het Unieverdrag van Parijs (art. 6ter) wordt bepaald dat landen en intergouvernementele organisaties kunnen optreden tegen gebruik en/of registratie van een dergelijk merk.

Hoewel het artikel niet eenduidig wordt uitgelegd in de jurisprudentie dient men voorzichtig te zijn met het gebruik van vlaggen, wapens en emblemen. Een populaire afbeelding is de vlag van de EU. Het Benelux en Europese merkenregister zijn heel strikt en consequent bij het afwijzen van beeldmerken die lijken op de vlag van de Europese Unie.

Een bekend voorbeeld van een merk waarin een onderdeel van een vlag van een land is verwerkt is dat van River Wood. Dit merk is geweigerd omdat het blad van de esdoorn dezelfde zou zijn als die in de Canadese vlag.

Een ander voorbeeld is het merk van Scapa Sports. In een inbreukkwestie werd dit merk vergeleken met de vlag van Schotland teneinde de merkregistratie nietig te laten verklaren.

Hoewel er merken tussendoor glippen (het beeldmerk van Délifrance?), blijft het oppassen geblazen. Vlaggen, wapens en emblemen zijn door  het Unieverdrag van Parijs ruim beschermd.

Twijfelt u over uw (pas ontwikkelde) merk? Aarzelt u niet contact met MerkWerk op te nemen zodat wij u hierover verder kunnen informeren.

Trefwoorden: , ,